Sant Pau de Segúries
Extensions de fagedes i masies que avui acullen turisme familiar.
Els límits del terme municipal són al nord amb Camprodon, a l'est amb La Vall de Bianya, al sud amb Sant Joan de les Abadesses i la vall de Bianya i a l'oest amb Sant Joan de les Abadesses i Camprodon. Té agregat el nucli de La Ral.

L'accés és a través de la C-38 des de Sant Joan de les Abadesses o els túnels de Collabós i des de l'antiga collada del Capsacosta.

Història

Els vestigis del poble de Sant Pau es remunten a l’època romana, de la qual encara es conserven restes de la calçada original. Una de les festes més populars del municipi troba en aquesta calçada el seu origen: la Caminada popular per la Via Romana. Situada a l’extrem sud de la vall de Camprodon, la vila de Sant Pau té annexionat al seu municipi el veïnat de La Ral. Extensions de fagedes i masies que avui acullen turisme rural, fonts sulfuroses com la de la Puda, etc., són alguns dels recursos que hi trobareu.
Ha estat durant els segles XIX-XX que Sant Pau de Segúries ha modernitzat els seus equipaments per a oferir una qualitat de vida digne als que hi resideixen habitualment i als turistes esporàdics; l'església parroquial, de dissenys innovador (1971), l'escola pública "Els Pinets", el centre d'assistència primària, el pavelló poliesportiu, bastit els anys seixanta i que fou dels primers en fer-se a la província, ... transformacions que també han tingut un clar reflex en l'àmbit urbanístic, amb l'expansió del nucli urbà en les proximitats de la carretera que travessa la població, amb l'edificació d'habitatges i naus industrials. Però també hi ha hagut un creixement del teixit associatiu, essent-ne un precedent la Germandat de Sant Pau, creada el 1894, i actualment el Club Esportiu i Cultural, que té cura de l'organització dels principals actes lúdics de la població entre els que destaca la Caminada Popular per la Via Romana de Capsacosta.

Superfície: 9km2
Habitants: 656 Altitud
S/nivell del mar: 867m

Nuclis agregats: La Ral
Sant Pau de Segúries
+ informació
Ajuntament Sant Pau de Segúries
C/ Guàrdia, 11
Tel. / Fax. 972 74 70 05
www.ddgi.es/santpaudeseguries
La via romana
Les referències més velles d'investigacions fetes d'aquesta via daten del segle XVII. Segons aquetes, es tracta d'una via romana secundària important que cobreix el trajecte Iuncaria -Besalú - Vall de Bianya - Coll d'Ares.

El tram comprès entre els Hostalets de Sant Salvador i la cruïlla de la via amb l'antiga carretera de Capsacosta, poc abans d'entrar a Sant Pau de Segúries pot considerar-se per les obres d'enginyeria fetes en ell i el seu estat de conservació, únic a Catalunya,
només comparable amb la via que unia la Via Augusta amb la de la costa pel coll de Parpers i Mataró. El primer tram del Capsacosta és el comprès entre els Hostalets de Sant Salvador i el cim de la carena. És sens dubte, el més espectacular i en el que es pot apreciar millor la tècnica de construcció de vies romanes.
Via Romana