Vilallonga de Ter
Un paisatge màgic i privilegiat, on es dibuixen suaus turons regats per fonts d’aigua clara.
El municipi de Vilallonga de Ter, situat al marge esquerre del riu Ter, al peu de la serra del Catllar, dominada pel puig de Balandrau i el puig Cerverís, es constitueix de forma allargada, d’aquí el seu nom. 

Història

A Vilallonga de Ter, hi destaquen nombrosos vestigis romànics, boscos de pins i de roures. Els prats de pastures ofereixen un entorn magnífic, de fet, té una de les cabanyes ramaderes més importants del principat. Tanmateix, s’hi troba una de les primeres centrals elèctriques de Catalunya.

Superfície: 65 Km²
Habitants: 425
Altitud s/nivell del mar: 1.067 m

Nuclis agregats:
Abella, Catllar, El Cros, Llebro, la Roca, Tregurà de Baix, Tregurà de Dalt, Veïnat de Vallvigil, Veïnat del Comalet,
Vilallonga de Ter
+ informació
Ajuntament de Vilallonga de Ter
Pl. de les Escoles, 1
Tel. 972 74 04 06
www.vilallongadeter.cat
Visites d'interès
Sant Martí de Vilallonga
Església parroquial del segle XII i modificada al segle XVIII. Originàriament, l'edifici constava d'una planta de tres naus, acabades amb un absis central, i dues absidioles, coronades amb arcuacions cegues i completades per un fris de dents de serra. Al segle XVIII la construcció primitiva fou transformada en una sola nau, amb coberta de volta ogival i acabada amb un absis possiblement retallat. A les naus laterals s'hi van instal•lar vàries capelles. (Demanar informació a l'Hostal Pastoret). 
Sant Martí de Vilallonga de Ter
Tregurà
Des de Tregurà podreu contemplar una fantàstica panoràmica de la vall de Camprodon. Al final de la carretera podreu enllaçar amb la pista forestal que us portarà a la Vall veïna. Seguint per la pista  a 2Km. trobareu la Creu de Fusta que ens concedirà una fantàstica panoràmica de la Vall.
Tregurà
La Roca
Poble assentat en una penya sobre el Riu Ter, es formà al voltant de l'antic Castell de Pelencà. Hi trobareu l'església adossada dins la roca i carrers petits que configuren el poble. Al vespre hi podreu contemplar una bonica il•luminació del penya-segat.
La Roca
Abella
És un pintoresc veïnat des del qual s'accedeix a la pista forestal que s'endinsa per la Collada Verda.
Abella

Altres visites d'interès:

- SANT JULIÀ DE TREGURÀ
- SANTA LLÚCIA D'ABELLA
- SANTA MARIA DEL CATLLAR
- LA SALA
- LA PIETAT DE LA ROCA
- FONT BLANCA I FONT NEGRE
- CENTRAL ELÈCTRICA