Campelles
Tot un món d'avets entre pinedes.
Campelles és un terme municipal muntanyós i està cobert de boscos espessos, de gran interès per l'excursionista.

S’estén entre la vall del Freser i la serra de la Llacuna.
S’hi arriba a través d’una petita carretera local. Campelles té un nucli pintoresc, d’aire rural, amb cases molt restaurades. En els darrers anys ha anat incorporant l’activitat turística a l'agrícola, la més tradicional, i ha esdevingut un centre d'estiueig pels amants de la natura. Antigament el Balneari de Montagut havia sigut un centre d’estiueig de l’alta societat. Té una gran superfície de bosc.
 
Història

La primera documentació escrita de Campelles és de l'any 918 on s'esmenta el lloc de ENGELADOS (actual Engelats) dins del terme de la vila rural de CAMPILIAS.
Fou possessió del comtat de la Cerdanya. L' any 1859 es féu el primer estudi de les propietats curatives de les aigües de campelles i foren declarades d'utilitat pública, encara que ja feia temps que se n'explotaven les fonts.
L' any 1869 es comença a construir el Balneari Montagut, els banys es construïren l' any 1878 i el 1914 es dóna per acabada la construcció de les instal.lacions


Superfície: 32´43 km2
Habitants: 127
Altitud s/nivell del mar: 1.303 m

Nuclis agregats: El Baell
Campelles
+ informació
Ajuntament de Campelles
Pl. Ajuntament, s/n
Tel. / Fax. 972 72 72 73
www.ddgi.es/campelles
Visites d'interès
Església de Sant Martí de Campelles
Es va fundar fa uns mil anys. A partir del segle XIII l’esglèsia ja estava consolidada.
Als vols de l’any 1000 l’esglèsia era un edifici de planta romànica amb un únic altar i amb una torre i un campanar. La primera modificació important de l’estructura inicial va ser l’any 1368 aproximadament, amb la inauguració de 2 nous altars (St. Miquel i Sta Maria), amb un total de 3 altars (amb el de Sant Martí)
L’any 1760 hi ha 5 altars: St. Martí, St. Miquel, Sta. Roser, St .Crist i St. Francesc Xavier. La majoria d’aquests altars no es podien utilitzar per a la missa.
A causa de l’incendi per les tropes franceses durant la Guerra Gran (1793-1795) es va dur a terme una reforma. L’esglèsia resultant s’inaugura l’any 1799.

L’antic cementiri es situa al costat de l’esglèsia. La ubicació actual és a les afores del municipi.
Sant Martí de Campelles

Altres visites d'interès:

- Paratge natural de Les Coves de Ribes
- Rellotge del campanar
- Balneari de Montagut
- Capella de Nostra Senyora del Remei
- Església de Sant Bartomeu del Baell