Campdevànol
Tot i la seva llarga tradició agrícola i industrial, Campdevànol havia estat un important centre de forja i metal.lúrgia.
El municipi de Campdevànol, situat al baix Ripollès, a 738 metres d'altitud i amb una extensió de 32'83 km2 , s'estén en la seva major part a la dreta del riu Freser i a la vall baixa del riu Merdàs i els cims que ens envolten, Sant Marc, Estiula,  Montgrony, Corones, ofereixen unes vistes úniques de gran valor paisatgístic. Paratges bucòlics i encisadors, gorgs, salts, penya-segats, boscos de pi roig , rouredes, fagedes ... També gaudim d´un important patrimoni cultural, esglésies i ermites romàniques, edificis modernistes, places, ponts, exposicions ...  

Tot plegat convida a fer passejades i rutes culturals, excursions i tota mena d´esports envoltats de natura. El nucli urbà, es troba situat en una ampla i assolellada plana, amb places, carrers amples i amb un seguit de serveis que complementen l'oferta comercial i turística.
Història

La història del nostre poble inicia el seu recorregut amb dues troballes arqueològiques que demostren que hi va haver vida humana a Campdevànol fa uns 9.000 anys. La primera vegada que es nomena “Campodavandali” en un text va ser en l'acta de consagració de l'església de Sant Pere de Ripoll l'any 890. Als voltants del segle XIII, Campdevànol va entrar a formar part dins la vegueria de Ripoll. Però Campdevànol definitivament destaca amb la industrialització que es va donar a partir del segle XVII gràcies a la indústria del ferro. 
D'aquesta manera la nostra població va anar prenent protagonisme dins la història amb la seva important indústria del fargaire, la del guix, el ciment o el tèxtil."

Un tomb cultural

Campdevànol disposa d'un nombrós patrimoni pel que fa a esglésies i ermites, la majoria d'estil romànic, al voltant de les quals giren algunes històries i anècdotes molt interessants, que ens fan descobrir un passat, algunes vegades, misteriós, en altres, curiós... i, en tot cas, valuós per a comprendre la història de la nostra població.

Superfície: 32´43 km2
Habitants: 3.504
Altitud s/nivell del mar: 738 m.
 
Campdevànol
+ informació
Ajuntament de Campdevànol
Plaça Anselm Clavé, 1 
Tel. 972 73 00 19
Fax. 972 73 12 37
http://www.campdevanol.org
Llocs d'interès
Sant Llorenç de Campdevànol
En els segles XI I XII surt esmentada com a "St.Laurencio de Campo Avandali". De la antiga església romànica se´n conserva el campanar i bona part dels murs.  
Sant Llorenç de Campdevànol
Sant Pere d'Aüira
Església romànica coneguda des de l´any 1150. En les primeres llistes parròquies de la diòcesi de Vic, dels segles XI i XII, apareix esmentada com "Sto. Petro de Auire".  
Sant Pere d'Aüira
El Pont de la Cabreta
Pont situat sobre el riu Freser, en el punt on la vall es comença a eixamplar, a la sortida del poble en direcció Puigcerdà.  La part romànica d´aquest pont data del segle XI. Es creu que l´havia fet construir el comte Oliba Cabreta I de la Cerdanya - Besalú. 
El Pont de la Cabreta
Església parroquial de Sant Cristòfol
L'església de Sant Cristòfol es va construir perquè l'antiga església dedicada al mateix sant quedava lluny del nucli de la població (on hi ha el cementiri). Encara no estava acabada i ja se'n va adaptar una part per al culte. El 25 de juliol de 1890 fou inaugurada la nova construcció, formada per una nau central i dues de laterals amb un petit campanar d'espadanya.
L'any 1909 es construí un nou campanar. Es tractava d'una torre quadrada i octogonal acabada amb cúpula punxeguda. Després de la guerra es varen començar a veure esquerdes a la paret del campanar, ja sigui per defecte de construcció o com a conseqüència dels bombardejos del 1939.
La nit del 28 de març de 1944 es va ensorrar i va caure damunt de la teulada de la rectoria i d'una part de l'església. El dia 24 de juny de 1944, l'arquitecte barceloní Josep M. Pericas presentà els plànols i el pressupost per a la reconstrucció, i aquestes obres duraren un any, fins que l'1 d'octubre de 1945 s'inaugurà.
Sant Cristòfol de Campdevànol

Altres visites d'interès:

- Sant Quintin de Puig Rodon
- Sant Martí D´Armàncies
- Sant Grau