Ripoll
Ripoll: Impregnada d'una llarga història que dóna signe d'identitat a Catalunya
La vila de Ripoll, capital del Ripollès, està situada a 691 metres sobre el nivell del mar, al cor del Prepirineu i envoltada de muntanyes.
Té una extensió de 74 Km2. 
El seu nucli urbà s’ha anat estenen, amb els anys, a la vora dels rius Ter i Freser, els quals es troben a la vila, donant a la vall la forma d’una Y grega.
La xarxa viària està estructurada de manera que la majoria de les carreteres de la comarca i les vies principals, com la C-17, la N-152 i la N-260 passen pel nostre municipi.

Història

Ripoll, capital de la comarca del Ripollès, és una vila amb un passat històric riquíssim.
A Ripoll, es troba un dels monuments romànics més importants de Catalunya, no només per la seva arquitectura i escultura, sinó també per la seva significació històrica. El monsestir de Santa Maria de Ripoll, va ser fundat pel Comte Guifré el Pelós, l'any 879.  Es considera com l'inici de la Catalunya vella, fet que li ha valgut el sobrenom de bressol de Catalunya, ja que va ser un dels grans centres de la Catalunya medieval.  Accedint a l’atri del monestir romànic de Santa Maria de Ripoll, podem contemplar l’element romànic més important, la portalada. Construïda al segle XII, és un dels monuments romànics més destacats del món.
L’obra tallada en pedra és una autèntica plasmació icono-gràfica de la Bíblia. Ripoll, per la seva situació estratègica de cruïlla de camins ha estat sempre al llarg de la història una vila receptiva de persones procedents d’altres contrades. És una vila respectuosa amb l’entorn, on conviuen una intensa activitat industrial, empresarial i comercial amb un mercat setmanal quasi bé mil•lenari.
La vila de Ripoll es troba envoltada de boscos, rius, valls i cims.  Hi ha pastures, boscos, bolets i espècies vegetals pirinenques que emmarquen un paisatge sensacional de muntanyes verdes i cel pur.

Superfície: 74 km2
Habitants: 12.826
Altitud S/nivell del mar: 691
Nuclis agregats: Llaés
Ripoll
+ informació
Ajuntament de Ripoll
Pl. Ajuntament,4
Tel. 972 71 41 42
Fax. 972 70 36 16
www.ripoll.cat
OFICINA DE TURISME
Plaça Abat Oliba s/n
Tel. / Fax. 972 70 23 51
www.ripoll.cat/turisme
Llocs d'interès
Monestir de Santa Maria de Ripoll
El monestir de Santa Maria de Ripoll fou fundat a finals del segle IX pel comte Guifré el Pelós i la seva esposa Guinedilda amb l’objectiu de repoblar la vall de Ripoll. Pocs anys després, s’havia convertit en un dels centres culturals més importants de l’Europa medieval. La seva biblioteca custodiava còdexs mossàrabs, visigots i medievals de temàtica litúrgica, jurídica, musical, astronòmica, geomètrica... L’any 1835 el centre monàstic patí un incendi, però es pogueren salvar 230 volums que es troben a l’Arxiu de la Corona d’Aragó i aquells que ja havien sortit del monestir per ingressar a les biblioteques Nacional de París, Vaticana, Capitular de Vic i la de Catalunya.

Durant el segle X l’església fou reformada i consagrada en dues ocasions, l’any 935 i l’any 977. L’abat Oliba consagrà el 1032 la nova església del monestir, d’estil romànic llombard, amb una planta basilical de cinc naus coronada per set absis. Cal destacar-ne la decoració dels murs, amb arcuacions cegues i bandes llombardes. L’edifici ha patit diverses desgràcies al llarg del temps, i a finals del segle XIX va ser reconstruït per Elies Rogent.
La portada, del segle XII i concebuda a manera de gran arc triomfal, és la peça romànica més important. Al centre, a la part superior, hi podem observar la majestat, flanquejada pels símbols dels evangelis (home, Mateu; àguila, Joan; lleó, Marc; toro, Lluc). A banda i banda, els ancians de l’Apocalipsi, i a sota, els apòstols i diversos sants. En els frisos inferiors, a la part esquerra, escenes de les vides dels reis bíblics David i Salomó i a la dreta, Moisès conduint el poble israelita que és ajudat per Déu. A les arquivoltes hi trobem representada fragments de la vida de Sant Pere i Sant Pau, de Jonàs i Daniel, de Caïm i Abel. Malauradament ha perdut tota la policromia i les inscripcions que presentava originalment.

El claustre fou iniciat a finals del segle XII i s’acabà a principis del segle XVI. Malgrat que el conjunt presenta una unitat, la galeria nord és l‘única que podem considerar plenament romànica. Cal destacar-ne els capitells, que presenten figures humanes i fantàstiques, animals i motius vegetals.

El monestir fou panteó dels comtes fins l’any 1162. En ell hi ha enterrats el comte Guifré el Pelós, Ramon Berenguer III i Ramon Berenguer IV, entre d’altres.
L’Scriptorium
L’Scriptorium és una exposició permanent que, de manera interactiva i didàctica, ofereix la possibilitat de conèixer el passat  cultural de la població i la importància que el monestir de Santa Maria va tenir, al llarg dels segles X-XII, en la producció i còpia de manuscrits, alguns dels quals van ser dels més importants d’Europa.
La Farga Palau
Ripoll ha estat al llarg de la història el bressol de la proto industrialització de Catalunya perquè s’han realitzat diverses activitats industrials.

La Farga Palau de Ripoll és un dels darrers exemples d’una indústria històrica, la Farga Catalana, que va tenir un paper molt important en el desenvolupament industrial per a l’obtenció del ferro durant els segles XVII i XVIII.
Els productes més importants sortits de la Farga eren les armes de focs, els claus i les reixes.  Pont de Calatrava Pont projectat pel conegut arquitecte Santiago Calatrava. Inaugurat l'any 1995.Es tracta d'una estructura tubular de ferro, en forma d'arc, pintada de blanc. El terra són taulons de fusta tractada procedent del Canadà. Connecta  la carretera de Barcelona amb l'Estació Nova i la Renfe. Des del pont podem observar una àmplia ( bonica, interessant...) perspectiva del Ter i de Ripoll.
Pont de Calatrava
Pont projectat pel conegut arquitecte Santiago Calatrava. Inaugurat l'any 1995. Es tracta d'una estructura tubular de ferro, en forma d'arc, pintada de blanc. El terra són taulons de fusta tractada procedent del Canadà. Connecta  la carretera de Barcelona amb l'Estació Nova i la Renfe. Des del pont podem observar una àmplia ( bonica, interessant...) perspectiva del Ter i de Ripoll.
Pont de Calatrava
Castell de Llaés i
El Teixidor
Actualment el castell és propietat privada i l’església és a l’interior de la muralla que envolta les dues edificacions. Molt a prop del castell, a uns 800 metres a peu, hi ha el panteó, un monument construït en memòria dels setanta-quatre carrabiners i un oficial afusellats en mans dels carlins.
 
El Teixidor, situat a una distància relativament curta, una hora a peu del castell, es troba la balma del Teixidor, lloc interessant, que havia servit de refugi dels pobladors prehistòrics, de taller de muntatge d’armes carlines, i fins no fa molts anys, d’habitatge d’una família. Per arribar al Teixidor – propietat privada – cal deixar el cotxe al trencall que duu a Santa Maria de Besora (Osona).
Castell de Llaés