Dificultat difícil
Sant Bernabé de
les Tenes
Ruta 2 del mapa

Punt de Sortida:
Punt d’acolliment de Sant Joan de les Abadesses (parc de l’estació)
Temps: 3h - Km: 24
Desnivell: 490m


Es tracta d’un recorregut complert, format en la major part per pistes forestals i senders que transcorren per dins el bosc.
Sortirem direcció Ripoll. A pocs metres de l’arribada a Ripoll ens desviarem a l’esquerra per seguir el traçat de la riera de les carboneres fins a la N-260. Després baixarem per pista pavimentada direcció a l’església de Sant Bernabé (fundada al s.XV). per visitar-la haurem d’abandonar uns metres el circuit. Aquest és un tram de l’antic camí ral de Vallfogona a Ripoll.
Pujarem pel pont de la Tolosa fins el pont de Samala i continuarem el recorregut direcció  Sant Joan de les Abadesses per la pista de Les Llances. Creuarem la població i arribarem  novament al punt d’acolliment.
Sant Pau-Resclusanys- Vall del Bac
Ruta 5 del mapa

Punt de Sortida:
Sant Pau de Segúries (Plaça Francesc Estabanell)
Temps: 3h 30' - Km: 30
Desnivell: 450m

Sortim de la Plaça Francesc Estabanell, el parc que trobem davant de les escoles de Sant Pau de Segúries, per anar a buscar el camí Ral de Camprodon (per sender ja marcat PR-C188), i seguir-lo fins prop de Salelles. A partir d’aquí enllaçem amb la Ruta 12 Vermella Volta per Bolós, que anirem seguint.


Seguim la ruta 12 resseguint la carena fins prop de Resclusanys, i seguim de dret fins passar per la casa i prats de Resclusanys.
Ara ja anem baixant pel Coll de les Cadiretes cap a Sant Andreu de Porreres, Sant Miquel de Porrera, i arribem a l’Hostal de la Vall del Bac.
Remuntem a la dreta uns pocs centenars de metres la pista asfaltada de la Vall del Bac fins el trencant de Llongarriu.
Pugem a Llongarriu i continuem cap al Coll i el Diumalo fins arribar a la carretera de Capsacosta i seguim a la dreta en lleuger pla i descens fins Sant Pau de Segúries.
Volta per Bolós
Ruta 12 del mapa

Punt de Sortida:
Camprodon (Oficina de Turisme Vall de Camprodon)
Temps: 3h 15' - Km: 32,14
Desnivell: 720m


Anem a buscar el Camí Ral de Camprodon a Sant Pau, que anem seguint i un cop passat El Remei, el deixem i seguim a l’esquerra en pujada fins el Coll del Sitjar des d’on podrem gaudir d’unes vistes espectaculars. Seguim pujant i planejant suaument direcció el paratge de gran bellesa, agrest i desconegut de Resclusanys, tot resseguint la carena i deixant a la banda dreta la Vall del Bac i a l’esquerra la Vall de Bolós i Salarça amb magnífiques panoràmiques.
Trenquem a l’esquerra i baixem fort fins la riera al fons de la vall. En aquesta zona trobem l’ermita de St. Valentí de Salarça (s. XII). Remuntem per pista formigonada cap a Font Rubí i tornem a Camprodon fins al punt de sortida de la ruta.
Espinalba
Ruta 13 del mapa

Punt de Sortida:
Llanars
(davant l’Hotel el Grevol)
Temps: 2h - Km: 12,5
Desnivell: 350m


Voltem pel veïnat d’Espinalba. Sortim de Llanars, davant de l’Hotel el Grevol, per anar fins la Roca (per sender ja marcat PR-C189). Un cop passat el nucli girem a l’esquerre per anar pujant, fort i mantingut però perfectament ciclable, cap al Pla Duran, envoltant Puig Ventós i Puig Ferriol.
Resseguim els plans amb pastures i camps de conreu de la part alta, i ja anem baixant per Sant Isidre cap a Espinalba. Aquí hi trobem un ampli sector amb murs de pedra seca i cabanes de pedra.
Des d’Espinalba anem direcció Camprodon per les Saleres fins la Font de la Folcarà.
Tornem cap a Llanars seguint el sender marcat PR-C189, corriol net i ciclable al costat del riu Ter. Tornem a acabar a Llanars.
Setcases-Pla Liens-Setcases
Ruta 15 del mapa

Punt de Sortida:
Setcases  (Font del Pont Nou)
Temps: 2h 30' - Km: 20,7
Desnivell: 658m

Agafem la carretera asfaltada direcció Vallter 2000. Deixem la carretera al km 2’260 agafant a la dreta una pista de terra direcció Espinavell i Molló, amb pujada suau i moderada pendent. Al km 11’720 (1910 m d’altitud) abandonem la pista principal agafant el camí de la dreta tot planejant i baixant fins que s’acabi.


Trobem el GR11 (marques blanques i vermelles) que anem seguint, amb algun tram de forta pendent i pel mig del bosc. Al km 17’83 deixem el GR que baixa i seguim el sender de l’esquerra que planeja i baixa pel mig del bosc. Després de travessar una clariana i una pineda creuarem en diagonal el camp que trobarem tot seguit. Al final del camp surt un camí poc traçat que al final es fa més visible, i ja no el deixem fins arribar a Setcases. Forta baixada amb molta pedra.
Sant Pere d’Aüira
Ruta 17 del mapa

Punt de Sortida:
Campdevànol  (davant geriàtric)Temps: 3h  - Km: 17,20
Desnivell: 410m

Tot i tractar-se d’una ruta vermella, el seu grau de dificultat no és gaire elevat.
El punt de partida és troba davant el geriàtric situat a la carretera GI 401 direcció Gombrèn. Agafem cap a la dreta, el carrer formigonat que puja a Vista Alegre i el cementiri.


Ja per pista arribarem al Coll de la Batalla i seguim pujant per la pista fins a l’església romànica de Sant Pere d’Aüira (s.XII). Des de dalt gaudim d’una panoràmica excel•lent sobre el Taga, la Serra de Sant Marc, els rasos de Tubau, la Vall del Freser, els cingles de Corones...
Tornarem de baixada per Pruners, Grats i l'Empalme. De l’Empalme seguim per la carretera GI-401 fins a l’església de Sant Llorenç de Campdevànol, on agafarem el camí ral i ramader fins tornar al punt de sortida de la ruta.
Puig Cornador
Ruta 18 del mapa

Punt de Sortida:
Les Llosses (trencant C-26 a Can Dachs davant l’ajuntament)Temps: 2h 30'  - Km: 28
Desnivell: 461m

La ruta permet acostar-nos i descobrir alguns dels molts paratges de les Llosses. En aquest cas envoltarem i coronarem la serra de Puig Cornador, a 1.232 m. d'altitud per un corriol carener que puja des del Collet de les Bruixes.
Hi arribarem seguint diverses masies que configuren el terme (Dachs, la Ferreria...), passant per indrets de gran bellesa (Plans Capdevila, Pla de Sant Jordi, Riera de Merlès, Serrallonga,...). Baixem seguint el corriol en un descens tècnic fins al Coll Tallat des d’on hi ha la opció d'arribar fins a l'ermita de Santa Margarida de Vinyoles.
Llaés
Ruta 19 del mapa

Punt de Sortida:
Ripoll  (aparcament de Can Guetes)
Temps: 4h  - Km: 35
Desnivell: 710m

Ruta pel sector sud-oriental del Ripoll, recorrent la muntanya de Sant Antoni i tot el sector de Llaés, per arribar a la riera de Vallfogona i connectar amb una part de la Ruta 2 del Centre BTT fins el pont de Samala. A partir d’aqui es puja a Raurés, per baixar per corriol fins Rodonella i enllaçar amb la Ruta del Ferro i del carbó (també Ruta 2) i tornar al punt de sortida, a l’aparcament de Can Guetes.
Permet abarcar una gran extensió de territori, amb molta diversitat de paisatges, així com diferents pistes i corriols.

Ruta 19b del mapa

També es planteja un itinerari complementari i opcional (b) de nivell negre, que enllaçaria Les Terrades i Sant Antoni (per corriol) amb la Ruta 2 del Centre BTT, podent tornar a connectar amb la ruta actual a l’Hostal de Sant Eudald, a la riera de Vallfogona, sota el Pont de Samala. D’aquesta manera es configura una connectivitat entre les rutes, permetent diferents alternatives, combinant diferents nivells de dificultat i distàncies.

Temps
: 3h - Km: 21,27
Desnivell: 476m


L’Auró
Ruta 20 del mapa

Punt de Sortida:
Ripoll  (aparcament de Can Guetes)
Temps: 3h  - Km: 30,60
Desnivell: 415m

Ruta que transcorre pel sector nordoest de Ripoll, entrant en una petita part dels termes municipals de Les Llosses i Campdevànol, envoltant la serra del Catllar.El recorregut, que coincideix en la seva part inicial amb la ruta 8 negra, i que passa per pista forestal en força bon estat,arriba fins els Molins de Vilardell per enfilar-se fins L’Auró, amb la masia i els camps de conreu. Continua fins l’ermita de Sant Feliu d’Estiula, i baixa pel Torrent de la Cabana fins creuar el riu Merdàs i incorporar-se al Camí Ral i Ramader de Campdevànol.
El seguim fins el Barri de la Creu on, després de tornar a creuar el Merdàs, pugem fins Estiulella i el Coll del Vilar, baixant fins la Font del Tòtil i arribar a Ripoll. Creuem la vila i finalitzem a l’aparcament de Can Guetes.

Ruta 20b del mapa

També es planteja un itinerari complementari i opcional (b) de nivell negre, que enllaçaria el Collet de L’Auró amb el Collet del Vilar, íntegrament per corriol, passant pels Emprius. S’escurça considerablement la longitud de la ruta.
Es segueixen en part senyals blanques i verdes d’un sender local de Campdevànol.

Temps: 2h 45' - Km: 22,10
Desnivell: 400m