Productes agroalimentaris típics del Ripollès
Carns de criança autòctona: les vedelles, els xais, els poltres, els pollastres, els ànecs...
La gastronomia del Ripollès té com a protagonistes la carn de vedella, la carn de xai de raça autòctona i la carn de poltre.

La vedella del Ripollès

Són carns fresques, tendres i de màxima qualitat .Totes tenen el valor afegit que provenen d’animals nascuts, criats i engreixats a les cases de pagès de la nostra comarca.
En coneixem tot el seu procés, des del naixement a l’explotació fins que són sacrificades al mateixos escorxadors. I allà passen per tots els controls veterinaris, higiènics i sanitaris fins que són transportades als diferents obradors, on igualment es controla la temperatura i se n’assegura la seva bona conservació.
 
En podeu trobar de dos tipus:
La carn de Vedella dels Ramaders del Ripollès i la carn de Vedella blanca o Rosada. Totes dues neixen i es crien a l’aire lliure, en els mateixos prats on pastaren les seves mares, i localitzats en explotacions de boví de la comarca.  
El xai i cabrit del Ripollès

El xai del ripollès és símbol i garantia de qualitat a nivell gastronòmic. L’ovella ripollesa ha esdevingut una raça autòctona i reconeguda a tot el territori català. Durant tot l’any trobaràs a les botigues xai i cabrit de ramats de la comarca. El seu bon gust es convertirà en el rei de tota costellada, dinars familiars i de colles.

Poltre del Ripollès

Malgrat que la demanda i el consum de la carn de poltre està poc arrelat a la nostra terra, el Ripollès disposa d’uns 850 caps de cavall de la raça autòctona Cavall Pirinenc Català.
Es tracta d’una carn molt tendre, ja que l’animal és sacrificat jove i només ha estat alimentat de llet materna i herba de les pastures. La carn de poltre és rica en ferro i conté molt poc colesterol. Té un públic molt fidel i cada vegada més extens.

Aquests productes els trobareu identificats sota la marca de PRODUCTE DEL RIPOLLÈS. Aquesta marca serveix per identificar i diferenciar els productes agroalimentaris de qualitat produïts, transformats i/o elaborats i envasats en l'àmbit territorial de la comarca del Ripollès.
Carns de Criança del Ripollès
+ informació
Associació Ramaders del Ripollès
Ripollès Desenvolupament
Joan Miró , 2 - 17500 Ripoll
Tel. 972 70 44 99
www.productesdelripolles.com
La trumfa de la Vall de Camprodon, la patata ripollesa que marca la diferència. Combinable amb infinitat d'aliments, mai decebrà el vostre paladar.
Un producte que recentment ha acollit la marca de garantía del Ripollès és la trumfa (patata), un aliment que a la comarca expresa característiques diferencials i que destaca de conreus en terres més baixes. El cultiu de la trumfa de la Vall de Camprodon es du a terme en terrenys situats per sobre dels 1.000 metres d'altitud. La sembra es fa durant els mesos de maig i principis de juny, sempre amb tècniques tradicionals i respectuoses amb el medi i amb el mateix cultiu.
En acabar l'agost i durant el mes de setembre les trumferes ja estan prou madures i se n'inicia la recol.lecció i emmagatzematge a les anomenades trumferes, un local fresc, fosc i orientat sempre al nord i suficientment airejat; això sí, sense cap mena de conservant ni additiu per preservar-les artificialment. Finalment les trumfes es diposen en bosses de reixa i sempre amb l'estiqueta de Cooperativa Ramadera de Molló, que en garanteix la seva autenticitat.
La trumfa: la patata de la Vall de Camprodon
+ informació
Cooperativa Ramadera de Molló
C. de la Guardia, 1 - 17868 Molló
Tel. 972 74 10 01
Els embotits del Ripollès, de gran qualitat, en molts casos encara s'elaboren seguint la tradició de les generacions anteriors.
Els embotits del Ripollès són de gran qualitat, ja que no porten conservants artificials i la seva curació artesanal els fa únics.

En trobareu una gran varietat en qualsevol dels obradors o botigues artesanals de la nostra comarca: Botifarra blanca, negre, d'ou, del perol, de fetge, bufes, bulls i bisbes, llangonissa culana, llangonissa de pagès, llangonissa axoriçada, fuets, els xoriços, llom sec, llardons, ventre de fetge, els pernils i les cansalades viades.

Tots ells s'elaboren amb les millors carns del porc de les diferents masies del Ripollès.
Embotits del Ripollès
Els Làctics: formatges, iogurts, mató, llet fresca...
Les vaques, les ovelles, les cabres.. totes pasturen pels prats i muntanyes de la comarca rebent una alimentació natural al cent per cent.

El resultat és una llet més bona i fresca, amb més sabor i de primeríssima qualitat, que permet elaborar tots aquests aliments, i que fan del Ripollès unes de les terres més riques i productives de Catalunya.
Els Làctics del Ripollès: formatges, iogurts, mató...
La Mel
Elaboració a partir
de mètodes i procediments tradicionals
Les flors de les muntanyes de la Vall de Ribes i la Vall de Camprodon alimenten les abelles que xuclen el nèctar per convertir-lo més endavant en la gustosa mel d'alta muntanya del Ripollès.
Aquesta mel la trobareu preparada per a la seva degustació: embassada amb part del rusc, o bé acompanyada de fruits secs, en forma de caramel, o tota sola amb les seves diferents varietats: mel de romaní, mel de milflors, mel de regalèssia de muntanya, mel de taronger, mel d'eucaliptus, mel de músic, de cera i pol.len...
La Mel de les Valls de Ribes i Camprodon
La coca del Ripollès i dolços tradicionals, la part més dolça de la comarca.
La nostra comarca també es coneguda arreu per la seva tradició en aquest tipus de delícies. Fleques i pastisseries engalanen els seus aparadors amb deliciosos pastissos, dolços, coques de temporada, tortells i les especialitats de la casa.

Avui en dia és fàcil veure a passejar turistes amb caixes de coca del Ripollès.

A cada zona hi trobareu les seves especialitats: a la Vall de Ribes, els famosos Mets i les Daines, a la Vall de Camprodon, les galetes Birba, els tortells, els camprodonins, els porquets de massapà, els ametllats i panellets i al Baix Ripollès, les Carícies, Moxaines o Delícies de Ripoll, els Carquinyolis, les coques, el pà...
 
Coca del Ripollès
Els bolets.
Molt més que bolets
El Ripollès és una comarca afortunada i els seus boscos es vesteixen cada temporada amb un ampli ventall de bolets que es reflecteixen en les diferents cuines de la contrada.

Gràcies a la nostra estratègica ubicació pirinenca i pre-pirinenca, que proporciona abundoses humitats i precipitacions durant l'estiu i a la influència mediterrània que dóna via lliure als vents i temporals de llevant, fan de la nostra terra un lloc ideal per aquest tipus de fongs.
Així doncs, veniu i entreu al paradís dels bolets. N'hi trobareu de tots tipus i dels més exquisits i populars, com els rovellons i pinetells, els escarlets, els ceps, els fredolics i els camagrocs, les corrieoles,
a més d'algunes espècies delicioses, injustament menystingudes, com poden ser els pets de llop o les crestes de gall.
Bolets del Ripollès