Gombrèn
Terra de llegendes i tradicions, focus de la llegenda del maleït Comte Arnau.
El terme municipal de Gombrèn té una extensió de 44 km2. El terme municipal limita al nord amb Campelles, Planoles i Toses, a l’est amb Campdevànol i les Llosses, al sud amb Ripoll i Les Llosses i a l’oest amb Sant Jaume de Frontanyà, la Pobla de Lillet i Castellar de N’Hug. Té agregats els nuclis d’Aranyonet i el Cortal.  

Ubicada a la vall del Merdàs, és un dels focus de la llegenda del Comte Arnau.
A l’època medieval va viure un moment de forta esplendor, ja que el Casal de Mataplana era una de les cases nobles més influents de la corona.
Hug de Mataplana, un dels pocs noms de trobadors que han arribat als nostres dies, va composar les seves cançons a l’abric d’aquest castell.
D’altra banda, Gombrèn ha donat a Catalunya personatges rellevants en el món religiós, com ara el Pare Francesc Coll, fundador de la Congregació de les Dominiques de l’Anunciata i beatificat l’any 1979.
Avui, el poble de Gombrèn conserva un petit nucli antic, que havia estat una vila emmurallada, i bells racons que recorden el seu antic caràcter menestral, ja que fins al 1930 era conegut per l'elaboració artesana de mantes.

Superfície: 44Km2
Habitants: 240
Altitud s/nivell del mar: 919m

Nuclis agregats:
Aranyonet i el Cortal Gombrèn
+ informació
Ajuntament de Gombrèn
Avda.Moisés Torrens, 8
Tel. 972 73 03 00
Fax. 972 71 22 24
www.ddgi.es/gombren
Llocs d'interès
Església de Sant Pere
Guarda dos retaules barrocs de gran bellesa, el Retaule de Sant Pere i el Retaule del Roser. 
Sant Pere de Gombrèn
Santuari de Montgrony i Sant Pere de Montgrony
El Santuari de Montgrony és un important centre de devoció mariana, ubicat al contrafort del puig de coma Ermada. Per una paret lateral de l’església supuren unes gotes d’aigua que, segons la tradició, són considerades miraculoses per a la vista. D’altra banda, és un dels llocs emblemàtics de la llegenda del Comte Arnau. Segons aquesta, el comte va ser condemnat per no pagar la soldada als serfs que van construir l’escala excavada a la roca que puja al Santuari.

Més amunt es troba l’església de Sant Pere de Montgrony, romànica de finals del segle XI amb la porta d’entrada arrecerada per un atri cobert. Les vistes sobre el Pedraforca són extraordinàries.
Santuari de Montgrony
Castell de Mataplana
Ubicat a la baronia de Mataplana, era un casal palau fortificat d’estil romànic. Inicialment devia ser una senzilla torre rodona de defensa, però amb el temps, s’anà modificant i ampliant, fins a convertir-se en un castell organitzat al voltant d’un pati, i amb una funció residencial. Mataplana era una cort de trobadors. Dins de l’àmbit de la literatura provençal, sobresortí Hug de Mataplana. El castell també fou residència del llegendari Comte Arnau, personatge mític que constitueix una bona síntesi de tot el feudalisme.
El conjunt inclou l’església de Sant Joan de Mataplana (antiga capella del castell, data del segle XI-XII) i el Barri de Mataplana, que és un conjunt d’habitatges construïts amb pedra escalabornada i situats a recer del castell. Algunes de les cases foren bastides directament al sòl. Es creu que hi van viure unes cinc famílies fina la segona meitat del segle XIV. Aquest conjunt és de propietat privada, per visites demaneu informació a l’Ajuntament.
Conjunt Monumental del Castell de Mataplana
+ informació
CEA Alt Ter
Tels. 972 72 13 17 -  686 11 33 44

www.alt-ter.org
www.terradecomtes.cat
Museu del Comte Arnau
Aquest museu recull peces trobades en les diferents excavacions que s’han portat a terme al Castell de Mataplana, el castell del Comte Arnau. A través de maquetes i dibuixos permet veure igualment l’evolució constructiva del castell i el seu entorn, i il.lustra el que devia ser la vida quotidiana en el seu moment de màxim esplendor. Algunes de les peces més destacades són el díptic de peltre, una peça d’un joc d’escacs d’ivori, un segell d’una butlla pontifícia, tot peces d’entre els segles XII i XIII.
Museu del Comte Arnau
+ informació
CEA Alt Ter
Tels. 972 72 13 17 -  686 11 33 44
www.alt-ter.org
www.terradecomtes.cat
Jardí de les Plantes Medicinals
Es tracta del primer jardí botànic de plantes medicinals del país. Recull aproximadament 250 plantes que es poden trobar a les nostres contrades. Obert de maig a setembre. Es realitzen visites guiades. Gorg dels Banyuts.:situat a la riera de Garfull, sota el camí de Montgrony. Conta la llegenda que el comte Arnau en surt quan es fa fosc amb el seu cavall envoltat de foc. Per aquest motiu ha estat sempre un lloc temut pels pastors i habitants de la zona.
Jardi Plantes Medicinals