Molló
Terra de pas des dels temps de celtes i romans.
Molló uneix la vall de Camprodon amb França a través de l’antic pas de Coll d’Ares, des d’on s’observa una fantàstica panoràmica del país veí.
Molló és un municipi situat al nord-est de la comarca del Ripollès, a la demarcació de Girona. Per la seva configuració física, el muncipi forma part de l’anomenada Vall de Camprodon, a la capçalera del riu Ritort, afluent del Ter.  El terme limita al nord amb el municipi de Prats de Molló-La Presta (Vallespir, França), a l’est i al sud amb el municipi de Camprodon, i a ponent amb els termes de Llanars i Setcases. 

El municipi té una extensió de 43 Km2 i està format per nou entitats de població.
Els pobles de Molló i Espinavell (de població agrupada), el llogarret de Fabert, i els veïnats de Ginestosa, Els Grells, Can Solà, Moixons, El Riberal i Favars (població disseminada en masos i cases rurals). 
Història

Terra de pas des dels temps de celtes i romans (documentada al segle X amb el nom de Mollione), de senyors feudals i de dependència de grans monestirs; escenari de guerres, d’èpoques de domini i de prosperitat, de bruixes, fades i de totes les creences que poblaven les muntanyes del Canigó, que ha sabut, però, conservar la seva identitat.

Molló ja és documentat des de l'any 936. Fou possessió del monestir de Santa Maria de Ripoll. L'any 1659 pel Tractat dels Pirineus queda definida la frontera entre Espanya i França que a Molló té una longitud de 12 quilòmetres, entre el Puig de Montfalgars (1.680 m.) a l'est i a l'oest el cim del Costabona (2.464 m.). Al segle XV el municipi es veié sacsejat per un terratrèmol, a resultes del qual s'hagué de refer part de l'església de Santa Cecília.


Superfície: 44 Km²
Altitud s/nivell del mar: 1.182 m

Nuclis agregats:
Can Solà,
El Riberal,
Espinavell,
Fabert,
Favars,
Graells,
La Ginestosa,
Moixons
Molló
+ informació
Ajuntament de Molló
C/ Sant Sebastià, 2
Tel. 972 74 03 87
www.mollo.cat
Visites d'interès
Santa Cecília de Molló
L’església està dedicada a aquesta màrtir i verge romana i té les funcions parroquials de Molló. Al segle X ja trobem esmentada l’església; això no obstant, l’edifici actual cal datar-lo a finals del segle XII. L’edifici és d'una sola nau i absis semicircular. La nau és coberta amb volta de canó apuntada que descansa sobre arcs torals reforçats a l'exterior amb contraforts. Al peu de la nau hi ha un cor d'època tardana.
El campanar, de cinc pisos, és adossat a l'edifici i constitueix un bonic exemplar, esvelt i elegant, d'influència llombarda. Cal destacar la porta d'entrada a l'església i el portal d’influència de l'escola rossellonesa.

L’església va ser reconstruïda el 1428 després d'un terratrèmol i va arribar a tenir 6 altars: el Major, el del Roser (Misteris), el de Ntra. Sra. de la Misericòrdia, el de Sant Francesc, el del Sant Crist i el de Sant Isidre. L’església va ser malmesa durant la Guerra Civil espanyola i va ser notablement restaurada l'any 1953.
Santa Cecília de Molló
Espinavell
Escalonat en un vessant a l'esquerra del Ritort, el veïnat d’Espinavell conserva encara part de l'antiga farga. Hi podreu veure l'església de la Mare de Déu de les Neus.: És un edifici de finals del segle XVII, amb un campanar notable i obertures poc usuals. Des de Espinavell podreu agafar la pista forestal que us portarà per sota del Costabona fins a Setcases."

A les faldes del veïnat s'extén una gran plana, denominada Les Planes, on té lloc la popular Tria de Mulats d'Espinavell (13 d'octubre).
Espinavell

Altres visites d'interès:

- ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE LES NEUS
- ESGLÉSIA DE SANT SEBASTIÀ A MOLLÓ
- EL VEÏNAT DE FAVARS
- EL VEÏNAT DE FABERT
- COLL D'ARES
- LES FONTS DEL POBLE
- ORATORI DE SANT PERE
- PONT DEL RIBERAL