Setcases
Un entorn natural i paisatgístic privilegiat, que cautiva a tots els viatjers.
Situat a 1.270 m. d’altitud, en la confluència del Ter amb el torrent de Vall-llobre, a l’extrem més septentrional de la vall, i als peus dels cims més alts (Bastiments, Pastuira, Gra de Fajol, Costabona etc.), els quals freguen els tres mil metres i constitueixen un aparador impressionant per a la pràctica de l’excursionisme o el senderisme.

Setcases, és un poble pintoresc, amb cases, carrers i carrerons de pedra acuradament restaurats que guarden tot el regust tradicional. Aquest antic nucli rural ha esdevingut un dels punts més turístics de la comarca gràcies a la proximitat de les pistes d’esquí de Vallter 2000, i a l’espectacularitat del seu entorn. Un entorn natural i paisatgístic privilegiat, una gran oferta, tant gastronòmica com hotelera, un ambient rural i tranquil, l’estació d’esquí Vallter 2000 i la bona acollida que ofereixen els seus veïns, han fet de Setcases un reconegut i prestigiós destí turístic.

Història

Els orígens històrics de Setcases es remunten a l'any 965, quan el comte Sunifred de Besalú esmenta el lloc en unes donacions fetes al monestir de Sant Pere de Camprodon.Ens conta una llegenda molt bonica que explica l'origen d'aquest poblet pirinenc.
Diu que una família de ramaders, un pare i set fills que no havien pujat mai a muntanya, es va aturar al Pla dels Hospitalets perquè les ovelles pasturessin.
Quan feia dos dies que hi eren, va començar a nevar i els fills restaren meravellats perquè no havien vist mai aquelles volves blanques. Corregueren a dir-ho al pare, que era cec. El pare els explicà que allò era neu, que arribaria a cobrir tota l'herba i que les ovelles es moririen de fam. Van anar-se'n tot seguit avall i el pare va decidir que romandrien allà on hi hagués un saüc florit. Tirant avall, avall..., van passar la vall del Carlat i, al cap d'una estona, van veure una flor de saüc i allí es van quedar.  El lloc era plaent i cada un
dels fills va construir la seva cabana. Per això el poble que va créixer a l'entorn de les primeres cabanes és conegut avui amb el nom de SETCASES. 
El 1975 fou inaugurat el centre d'esports d'hivern de Vallter 2000, avui una de les estacions d'esquí més importants de l'estat espanyol.
El municipi de Setcases tingué el primer refugi de muntanya de l'estat espanyol, el refugi d'Ulldeter creat pel CEC (Centre Excursionista de Catalunya).

Superfície: 49 Km²
Habitants: 185
Altitud s/nivell del mar: 1.265 m

Nuclis agregats:
Estació d'Esquí Vallter 2000, Pla dels Hospitalets, Pastuira
Setcases
+ informació
Ajuntament de Setcases
C/ del Rec, 5
Tel. 972 13 60 89
Visites d'interès
Esglèsia de Sant Miquel
Aquest temple, originàriament visigòtic, dedicat a Sant Miquel Arcàngel, té el seu origen al segle XII, però nomès conserva algun element anterior al segle XV. En aquell segle fou refeta i encara tornà a ésser reformada, i en part refeta, el 1729, desprès d'un incendi que obligà a repar-ne les voltes i la teulada.
L'edifici és una construcció de l'epòca gótica, i en conserva les fórmules constructives. Es té constància que una casulla de final dels egle XVII, brodada amb or, es conserva al Museu Diocesà de Girona.

El 1692 es dóna per finalitzat el nostre retaule, en virtut d'una data que hi ha en el rosetó del centre. És una excel·lent peça d'escultura barroca, i pertany al barroc català, de l'epòca del ple desbordament ornamental, és l'únic en tota la vall que es va salvar de la Guerra Civil.
Sant Miquel de Setcases
Vallter 2000
Amb gairebé 35 anys d’activitat com a estació d’esquí, Vallter 2000 es troba en un cercle d’orígen glacial (cercle de Morens - Ull de Ter), a la zona més oriental del Pirineu, a la comarca del Ripollès i dins el terme municipal de Setcases.

Envoltada de cims, alguns d'ells sobrepassen els 2.800 metres, la base de l'estació està situada a 2.000 metres d'altitud sobre la vall del riu Ter.
La seva privilegiada situació geogràfica permet contemplar una panoràmica única i excepcional.

Des de la cota 2.535 m es divisa la badia de Roses i el cap de Creus (Costa Brava). Aquesta proximitat al mar fa que les borrasques de llevant  deixin  gruixos  de neu que poden sobrepassar el metre d'alçada. Vallter és la neu més mediterrània dels Pirineus.

Vallter 2000. Estació d'esports d'hivern
+ informació
Vallter 2000
Estació d'Esquí i Muntanya
Pla de Morens, s/n
17869 Setcases
Tel. 972 13 60 57
www.vallter2000.com
Els Miradors de Setcases
De ben segur que a Setcases només cal enfilar-se uns pocs metres per disposar de miradors o vistes precioses, però hi ha tres miradors de fàcil accés i amb vistes espectaculars, que són: el del FORAT DE L’OLLA, que el trobareu a la carretera de Vallter , a uns 5 Km de Setcases, des del qual gaudireu de vistes sobre la vall del Ter, Gra de Fajol, Pastuira, etc., i amb una mica de sort també es pot observar algun isard.
El MIRADOR DEL COLLET DE XURIGUERA està situat al costat del forat de l'olla des d'on es gaudeix d'una esplèndida vista de la vall de Carlat.
L’altre és el MIRADOR DE LA BAIDANA situat a la pista que va de Setcases a Espinavell, a uns 6 Km de Setcases i des del qual es pot contemplar gran part de terme municipal de Setcases, així com la majoria dels cims més importants.
Miradors de Setcases
Neixament del riu Ter
A Ulldeter, situat a 2.425 m. d’altitud, hi trobareu el NAIXEMENT DEL RIU TER, el qual, després de recórrer 167 quilòmetres, desemboca al mar, a prop de l’Estartit. A uns cent metres del naixement del Ter ,a 2.385 m. d’altitud, trobarem les restes de l’ANTIC REFUGI D'ULLDETER, que va ser el primer refugi d’alta muntanya de tot l’Estat. El 1959 es va inaugurar l’ACTUAL REFUGI, uns 300 m més avall.
Ulldeter