Via verda Ruta del Ferro i del carbó

La Ruta del Ferro i del Carbó, en al.lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament.
Els 12 km de via han esdevingut un camí ideal per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus.
El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l'any 1967. El tram Sant Joan de les Abadesses-Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l'any del seu centenari, el 1980.
La ruta uneix Ripoll, a 682 metres d'altitud, amb Sant Joan de les Abadesses (775 m).
Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l'1%.
Aquest tram de la via comença al quilòmetre 9, just davant de l'edifici de l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Sortint de l'estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d'Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. Cada vegada que travessem una carretera, un empedrat al paviment de la via i la bona senyalització de tot el recorregut ens posaran en alerta. A uns 500 metres de l'estació la via travessa un GR i, poc després, torna a creuar la carretera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d'Ogassa. Seguim per un tram de pujada i arribem a les mines de carbó d’Ogassa (975 m), a quatre quilòmetres justos de l'estació de Sant Joan de les Abadesses i a tretze quilòmetres de Ripoll.

A l’estació de Sant Joan de les Abadesses s’inicia el tram d’enllaç fins a Olot.
Ruta del Ferro i del Carbó
+ informació
Oficina de Turisme de Ripoll
Tel. 972 702351
Oficina de Turisme de Sant Joan
de les Abadesses
Tel. 972 720599
Ajuntament d'Ogassa
Tel. 972 720380
www.viesverdes.org