Terra de Comtes i Abats
Descobreix el Terra
de Comtes i Abats. Passeja't per les Terres del comte Arnau i del comte Guifré el Pilós.
De vegades no ens adonem que pertanyem a un país mil•lenari, sovint no som conscients que estem a Europa des dels primers moments en que aquesta es va començar a construir, ni que vam ser el bastió sud que la protegia davant la puixança musulmana. Tampoc avui, quan veiem les seves parets nues i molts no tenen cap comunitat que els habiti, pensem que els nostres monestirs eren pont i gresol entre el que s’havia salvat del saber antic i el que arribava del món islàmic i de més enllà; tan importants que aquí, a Ripoll, es formà el Papa de l’any 1000, tutor i mentor de reis i emperadors, Silvestre II. És en aquest racó de món, en els territoris arrecerats pel Pirineu, una terra de frontera i com tota frontera un món de perills i oportunitats, on naixerà el nostre país, i aquest naixement marcarà la seva història i el nostre caràcter com a poble.

És en aquest context que neix Terra de Comtes i Abats, un projecte de turisme cultural impulsat des del Consorci Ripollès Desenvolupament, en el que es presenta Ripoll com a bressol de Catalunya i origen
de la nació catalana, entorn de la figura del Comte Guifré i l'Abat Oliba; el mite literari del Comte Arnau, vinculat a Mataplana i a Sant Joan de les Abadesses, i la Llegenda dels 9 barons de la Fama i l’Heroi Otger Cataló vinculat al Santuari de Montgrony.

Actualment esta en funcionament el Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau ubicat al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses. El Centre vol donar les claus per a entendre l'origen i l'evolució d'aquest símbol mític de Catalunya des d'una perspectiva que abasta el folklore, la història, la música i la literatura.
A través d'audiovisuals, interactius, escenografies, plafons retroil•luminats-... es dóna a conèixer la cançó, la llegenda i com el Comte Arnau ha esdevingut un Mite que perdura en el temps. “El comte Arnau continua cavalcant amb força”

Tot aquest producte serà possible gràcies al Pla de Dinamització del Producte Turístic Terra de Comtes i Abats, que en 3 anys, es produeix una gran inversió que ha de contribuir a potenciar l’activitat turística d’aquest territori, fonamentant-la en la identitat del nostre país com a bressol de Catalunya.